Φίλοι - ing

2014-07-28 01:54

Φιλία...από μικρά νομίζω μαθαίνουμε να δενόμαστε με ανθρώπους διαφορετικού dna,οικογενειακής ανατροφής και εμφάνισης ενδεχομένως.Είναι η έμφυτη ανάγκη για δημιουργία περίγυρου,"αγέλης" και οικογένειας.

Οι φίλοι αποτελούν τα επιλεγμένα μέλη της οικογένειας μας.Έχουμε δηλαδή την πολυτέλεια να επιλέξουμε τα χαρακτηριστικά εσωτερικά όσο και εξωτερικά των νέων "συγγενών" μας.Ο καιρός περνάει και εμείς αγαπάμε,πονάμε,τσακωνόμαστε,υπερασπιζόμαστε και φροντίζουμε τους νέους συγγενείς.Είθισται οι σχέσεις να είναι αμφίδρομες.Στο σημερινό κείμενο ομως θα αναφερθώ σε επιλεγμένες "συγγένειες" μονής κατέυθυνσης.

Σε όλες τις μορφές σχέσεων υπάρχει(ευγενικά θέτοντας το) ο ευαισθητοποιημένος και ο ρεαλιστής.Καθώς αρνούμαι να πιστέψω στην εκμετάλευση συναισθημάτων και καταστάσεων,απλά υποθέτω ότι πάντα ο ένας είναι κάπως πιο εξαρτημένος συναισθηματικά απο τον άλλον.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η φιλία δεν έχει ανταπόκριση?Όπως όλα τα συναισθήματα και τις καταστάσεις πρέπει να υπάρχει ένας πομπός και ένας δέκτης και τούμπαλιν.Η φιλία δεν είναι κούρσα ιπποδρόμου.Είναι πικ νίκ και ουδεμία σχέση έχει με αγώνες.Γι αυτό και τους φίλους ούτε τους κυνηγάς,ούτε αγωνίζεσαι να μείνουν στη ζωή σου.Εσύ είσαι ο εαυτός σου και εκείνοι ο δικός τους.Ούτε επιβάλλεσαι ούτε επιβάλλονται.Συμπορέυεστε.

Υπάρχει πάντα η λυπηρή περίπτωση του ανθρώπου που θα κάνει τα πάντα για να είσαι φίλος του αλλά τίποτα απολύτως για να γίνει εκείνος φίλος δικός σου.Αυτή είναι η φιλία μονής κατεύθυνσης.

Δεν είναι κάτι άγνωστο ή πρωτότυπο.Συμβαίνει συχνά.Καθημερινά δέχεσαι "μηνύματα" απο τους φίλους σου.Είναι στο χέρι σου να τα αξιολογήσεις σωστά και να πράξεις αναλόγως.Έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι δεν επιθυμείς να αδικήσεις κανέναν αλλά ούτε και να αδικείσαι.

Στην σημερινή εποχή που οι σχέσεις των ανθρώπων μεταβάλλονται τόσο γρήγορα,μία φιλία θα έπρεπε να αποτελεί σταθερή αξία στη ζωή σου.Στην αντίθετη περίπτωση δεν χρειάζεσαι ένα τέτοιον "συγγενή".

Σε παροτρύνω λοιπόν σήμερα,να κάνεις μία λίστα.Ναι,λίστα.Λίστα με αυτά που επιθυμείς να εισπράττεις απο τους φίλους σου αλλά και με όσα εσύ θέλεις και νομίζεις ότι πρέπει να προσφέρεις.Μετά θα είναι απλό.Η ζωή είναι μικρή για να περιτριγυρίζεσαι απο τοξικούς ανθρώπους.

Οποιοσδήποτε επιθυμείς να υπάρχεις στη ζωή του σαφώς και θα το δείξεις σαφώς και θα το πείς...αλλά..θα πρέπει και εκείνος να επιθυμεί να υπάρχει στη ζωή σου.

Η φιλία δεν μπορεί και ούτε πρέπει να είναι μονής κατεύθυνσης.Είμαι φίλος σημαίνει ακούω,μοιράζομαι,αποδέχομαι,συμπαραστέκομαι...αλλά κυρίως  φίλος σημαίνει "είμαι εδώ για σένα".

Δεν αδικείς κανέναν με το να ξεκαθαρίσεις τις "επίκτητες συγγένειες σου".Σίγουρα όμως αδικείς τον εαυτό σου αναλώνοντας τον σε ανθρώπους που απλά...δεν είναι εδώ για σένα.

Κάνε πιο εύκολη και πιο χαρούμενη τη ζωή σου.Γεμάτη αποδοχή,ανθρώπους ουσιαστικούς και παρόντες.

Στο εύχομαι !