Τατουάζ αγάπη μου.

2014-08-27 11:05

Έλαβα ένα email και γέλασα.Όχι ότι ήταν αστείο αλλά ήταν τόσο οικείο.Το τατουάζ λοιπόν.Μία τέχνη τόσο παλιά που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων.Οι πρώτες εμφανίσεις της "δερματοστιξίας" μας πάνε πίσω στα τέλη του 1600.

Τότε το τατουάζ που στη διάλεκτο της φυλής Μάορι σήμαινε "προστασία των Θεών" , ξεκίνησε την πορεία του για τον Δυτικό κόσμο με τον Κάπτεν Κούκ να φέρνει μαζί του ειδικούς για να βοηθήσουν στην εξάπλωση του.Στην Αρχαία Αίγυπτο τατουάζ είχαν μόνο τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και οι υψηλόβαθμοι της αυλής.Στα χρόνια της Ρωμαικής αυτοκρατορίας πάλι,σημαδεύαν με τατουάζ τους δούλους και τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας σαν ένδειξη υποταγής.Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο με τατουάζ σημαδεύτηκαν οι πεζοναύτες του Αμερικανικού Στράτου ,ως ένδειξη αφοσίωσης και αυτοθυσίας.Σειρά πήραν οι περιθωριακοί και οι εκτίοντες ποινές στις φυλακές όλου του κόσμου.

Το τατουάζ άρχισε να ξαναπαίρνει την "βασιλική του προέλευση" στη δεκαετία του 60,όταν οι ροκ σταρ ο ένας μετά τον άλλον έκαναν καμβά το σώμα τους.Σήμερα πιά το τατουάζ έχει ξαναχάσει το νόημα του αλλά και την ιστορία του καθώς το συναντάμε σε σώματα διαφόρων ηλικιών,ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας αλλά και άποψης περί αυτού.

Τι είναι λοιπόν το τατουάζ και τι είναι αυτό που το κάνει λατρευτικό στοιχείο πάνω στο σώμα μας ή κίνητρο αποστροφής? Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν παντελώς την ιστορία του αλλά ακόμη χειρότερα,έχουν μείνει "κολλημένοι" στα τατουάζ των εγκληματιών. Εδώ και 2-3 χρόνια περίπου έχει γίνει "στοχοποίηση" των ατόμων με τατουάζ θεωρώντας-αδίκως- οι κοινή γνώμη το τατουάζ ως μία ακόμη περαστική μόδα.

Εδώ ,σε αυτό το σημείο θέλω να σας αποκαλύψω κάτι μακάβριο αλλά πέρα ως πέρα αληθινό.Το τατουάζ,το οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλυτερο κομμάτι μελάνης πάνω στο σώμα μας θα πεθάνει μαζί μας.Θα το κουβαλάμε πάνω μας όλη τη ζωή μας και δυστυχώς θα πρέπει να δίνουμε και εξηγήσεις.

Πάμε λοιπόν να απενεχοποιηθούμε οι απανταχού τατουαζοφέροντες. Το σώμα μας είναι κτήμα δικό μας.Είναι το μέσον μας σε αυτή τη ζωή αλλά και ένας καμβάς έκφρασης.Αγαπάς το σώμα σου και θέλεις να το δείξεις...γυμναζεσαι.Αγχώνεσαι καταπονείς το σώμα σου και φάινεται..παχαίνεις π.χ..Τι θα έλεγες όμως αν μπορούσες πάνω στον δικό σου καμβά να μπορείς να αποτυπώσεις συναισθήματα,κομμάτια απόκρυφα του εαυτού σου αλλά και καταστάσεις που σε σημάδεψαν? Σωστά.Μπορείς και θέλεις.Και το κάνεις.Μέσω του τατουάζ.

Ευτυχώς κανένας δεν έχει δικαίωμα να σε κρίνει να σε επικρίνει αλλά ούτε και να σε επικροτήσει,εκτός κι αν εσύ του δώσεις το δικάιωμα.Σου ανήκεις.Και παρά τα όσα λέγονται η θέση σου είναι να προφυλάξεις τα πιστεύω σου και τις ιδέες σου.Το τατουάζ είναι τρόπος εκφρασης και συχνά στάση ζωής.Δεν υπάρχει λεξικό για αυτό.Για τον κάθε άνθρωπο πρεσβεύει κάτι διαφορετικό και αποτελεί κομμάτι του εαυτού του.Ένα κομμάτι που ο καθένας οφείλει να σεβαστεί και εσύ οφείλεις απέναντι στον εαυτό σου να προστατέψεις.

Συνεπώς,εφόσον μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις τατουάζ ξέρεις εκ προοιμίου ότι θα ακούσεις καλά σχόλια,κακά σχόλια,επιφωνήματα θαυμασμού ή αποστροφής.Σκασίλα σου.Παρακάτω σου αριθμώ τα δικά μου μυστικά για να μην μετανοιώνω με κάθε τατουάζ που κάνω και να μην χρειάζεται να δίνω εξηγήσεις στον κάθε ένα:

1.Σκέψου το πολύ πολύ καλά.Μέσος όρος σκέψης μου είναι τα 5 χρόνια.Μην γελάς.Αν μετά απο 5 χρόνια εξακολουθώ να θέλω να το κάνω ξέρω ότι δεν θα το μετανοιώσω.

2.Βρές ένα σημείο που θα καλύπτει τις εξής προυποθέσεις α)δεν θα είναι φανερό στους άλλους εκτός κι αν εσύ το επιλέξεις β)δεν θα το βλέπεις συχνά έτσι ώστε να το βαρεθείς γ)ακόμη κι όταν γεράσεις δεν θα φαίνεται και δεν σου προκαλεί άγχος η αλλοιωμένη εικόνα του.

3.Το σώμα σου είναι δικό σου.Εμπέδωσε το.

 

Τώρα,να σημειώσω ότι θεωρώ τα εφηβικά χρόνια πολύ κακό χρόνο επιλογής.Καθότι ακόμη πλάθεσαι σαν χαρακτήρας και σαν άτομο.Συνεπώς..μπορείς να περιμένεις λίγο..Η 5ετία που σου έλεγα.

Αν έχει έρθει η στιγμή ψάξε καλά το στούντιο που θα το κάνεις,η υγεία σου είναι υπεράνω όλων αλλά και τις τιμές.Πάρε βαθιά ανάσα,νοιώσε περήφανος για την επιλογή σου και προχώρα..

Σου ανήκεις.Εσύ σε φτιάχνεις,σε σχηματίζεις.Είσαι υπέυθυνος για σένα αποκλειστικά.Μην απολογείσαι για τις επιλογές , αντιθέτως υπερασπίσου τες.

Άλλωστε ο καθένας έχει μια ζωή.Και ευτυχώς μπορεί να τη ζήσει όπως επιθυμεί.Με ή χωρίς τατουάζ . -