Εργασία&χαρά (?)

2014-08-25 11:52

Σήμερα,εν έτει 2014 ο κόσμος που ζούμε είοναι ένας κόσμος γεμάτος προσδοκίες,θέλω,στόχους και ωράρια όχι απαραίτητα με τη δική μας συνέναιση.

Ο καταναλωτισμός έχει φτάσει στα επίπεδα εκείνα που για να μπορείς να ακολουθείς την όποια μόδα και να μην φορτωθείς πέρα απο τα κατοχικά σύνδρομα της μάνας σου,και τα δικά σου πρέπει να δουλεύεις.Πολύ.Ασταμάτητα.Ανελέητα.Αβάδιστα,αγόγγυστα και αβίαστα ..που λέν και οι  ροζ διαφημίσεις.

Είσαι λοιπόν εσύ,στην πιο δημιουργική σου ηλικία να ισσοροπείς ανάμεσα σε 12ωρα δουλειάς,κοινωνικές επαφές,σχέση,παιδιά ενδεχομένως,σπίτι και όοολα αυτά με 6ωρο ύπνο για τους τυχερούς.Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι η εξής: είμαι ευτυχισμένη/ος? Μην απαντήσεις.Ξέρω.

Δεν είσαι.Γιατί ακόμη κι αν είσαι δεν προλαβαίνεις να το αντιληφθείς.Χαμένος μέσα στο άγχος για την δουλειά και την επιβίωση περνάν οι στιγμές καπνός.Και για σένα είναι ακόμη και οι διακοπές μία ακόμη διεκπεραίωση με επιτυχία.Το καλό είναι ότι η λέξη ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι μία μαγική λέξη,ενταγμένη τόσο στο λεξικό μας όσο και στη συνείδηση μας.Απλά πρέπει να την θυμηθούμε και να την θέσουμε σε λειτουργία.Το κακό είναι ότι ναι,πρέπει κάποιον/κάτι να ρίξεις σε 2η μοίρα.

Θυμίσου όμως ότι,τα πάντα στη ζωή λειτουργούν βάσει ιεραρχίας.Έτσι ήταν και θα είναι.Εσύ λοιπόν καλείσαι πριν βγείς στη σύνταξη να ζήσεις σωστά τα χρόνια της ζωής σου.Δίνοντας βαρύτητα σε αυτά που εσένα ευχαριστούν.Η δουλειά θα είναι πάντα ένα αναγκαίο κακό αλλά..μήπως ευθυνεσαι λίγο..τόσο δα που σου τρώει τόση ενέργεια ψυχική και σωματική?

Η λύση είναι γραμμένη παραπάνω.Προτεραιότητες.Μάντεψε σήμερα έχεις εργασία για το σπίτι!!

Σε ένα λευκό χαρτί σημείωσε τα πράγματα που μετρούν στη ζωή σου με τυχαία σειρά.Οικογένεια,φίλοι,σκυλί,δουλειά κτλ. Ακρβώς δίπλα απο κάθε τι θέλω να γράψεις 3 θετικά συναίσθηματα που σου προκαλούν και 3 αρνητικά. Εν συνεχεία θέλω σε ένα άλλο λευκό χαρτί να συγκεντρώσεις όλα εκείνα που θα ήθελες να κάνεις παραπάνω για την κάθε κατηγορία. Έγινε! Τώρα με τα 2 χαρτιά σου δίπλα δίπλα και τη ζυγαριά μέσα σου αρίθμησε τις προτεραιότητες σου βάσει των θετικών συναισθημάτων που υπερτερούν στο κάθε ένα.Έχεις τη λίστα προτεραιοτήτων σου έτοιμη!Προσωπικά την έχω στην ατζέντα μου,πρέπει να μου θυμίζω ότι η ζωή είναι γεμάτη όμορφες στιγμές και κάποιες υποχρεώσεις.

Αυτό που θα επιτύχεις αρχικά είναι η δική σου ανακούφιση.Θα έχει ξεθολώσει το τοπίο σου.Έχεις τη λίστα σου , την προσωπική σου δεύσμευση απέναντι στον εαυτό σου για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όσον αφορά τον τομέα εργασία.Πίστεψε με οι περισσότεροι απο εμάς θα ήθελαν να κάνουν κάποια άλλη δουλειά.Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί στην προσπάθεια μας να παράγουμε περισσότερο,να επικροτηθούμε περισσότερο,να βγάλουμε περισσότερα..χάνουμε τον μπούσουλα.

Αρχικά θέλω να ξαναβιώσεις όλα τα θετικά συναισθήματα που μπορούν να πηγάζουν απο την εργασία σου.Δηλαδή,μπορεί να εξυπηρετείς κόσμο και να χαίρεσαι όταν φεύγουν ευχαριστημένοι π.χ Έτσι προσανατολίζεσαι στο "θετικό".Μετέπειτα πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου ότι η δουλειά σου είναι ο τρόπος που βγάζεις τα προς το ζην.Δεν είναι ο προσδιορισμός σου,δεν είναι η ζωή σου.Αυτό είναι εύκολο εάν θυμηθείς πόσες στιγμές σου ΔΕΝ χάρηκες εξαιτίας του εργασιακού φόρτου.Η δουλειά είναι 8ωρη,άντε 10ωρη και με τίποτα..μα με τίποτα δεν πρέπει να εισβάλλει στο σπίτι σου.Σχόλασες? Τέλεια!!! Κλειδώνεις,έφυγες.Σταματάς κάθε σκέψη.Αφιερώνεσαι στην υπόλοιπη μέρα σου.Η δουλειά θα ξεκινήσει πάλι αύριο!Βγαίνεις για ποτό?Συζήτα θέματα που σε ενδιαφέρουν..όχι θέματα που σε αγχώνουν όπως(μάντεψε) η δουλειά! Μην μπερδεύεις τις στιγμές,μην φορτώνεις άδικα το μυαλό σου αλλά και το μυαλό των άλλων.

Εάν πάλι στην παραπάνω λίστα δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικά θετικό ως προς τη δουλειά σου..έχω και εκεί τη λύση.Αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.Ναι.Σε όποια ηλικία.Η υπογράφουσα μετά απο περίπου 10 χρόνια στις πωλήσεις έφυγε.Λούης.Προτιμώ να είμαι ευτυχισμένη και με λιγότερα εισοδήματα παρά δυστυχής με φουσκωμένο λογαριασμό.Προτεραιότητες ;)

Για αυτό το θέμα θα σου μιλήσω σε άλλο post.Κλείνοντας θέλω πραγματικά να κάνεις τη λίστα σου.Προσοχή!Να είσαι δίκαιη απέναντι στον εαυτό σου.

Η ζωή πραγματικά δεν είναι αγώνας δρόμου.Είναι περίπατος.Κοίτα γύρω σου.Είναι κρίμα να προσπερνάς τις ομορφιές ... ;)